Šta je anoreksija nervoza?

Marija ĐurovićAnoreksijaLeave a Comment

Da bi se postavila dijagnoza anoreksije nervoze (AN) potrebno je da se zadovolji nekoliko dijagnostičkih kriterijuma:

1.Telesna težina mora da bude barem 15% ispod prosečne telesne težine za određeni uzrast i visinu,a kod razvijenih oblika taj procenat ide i do 50%.

2.Stalna preokupiranost hranom, kalorijama, razmišljanje o hrani, osećanje krivice posle obroka.

3.Gubitak telesne težine se postiže izbegavanjem hrane koja goji, držanjem restriktivnih dijeta, gladovanjem, korišćenjem laksativa i diuretika, namernim povraćanjem ili peteranom fizičkom aktivnošću.

4.Poremećaj telesne slike, strah od debljine i strah od hrane.

5.Gubitak menstruacije, i drugi endokrini poremećaji.

 

Postoje dva oblika AN i to:

-restriktivni: glavni mehanizam gubitka težine gladovanje

– purgativni: devojke pored smanjene količine hrane i povraćaju (najopasniji i najteži za lečenje).

AN počinje ranije, često već sa početkom puberteta. Pubertet sa sobom donosi kako telesne promene tako i promene u mišljenju i sveobuhvatnom doživljaju okoline. Nije retko da se tada devojka oseća nesigurno ili loše u svojoj koži i da tada pomišlja da držanje dijete i gubitak kilograma može biti odgovor na sve probleme (po nekim autorima “mit transformacije“). Značajniji gubitak težine izaziva promene u fizičkom izgledu, hormonskom statusu, a sve to na naki način vraća vreme unazad. Neprijatnost i konflikti povezani sa odrastanjem postaju nevažni i bivaju zamenjeni osećanjem kontrole i samopouzdanja.

Najčešće bolest počinje idejom da treba da izgubi nekoliko kilograma, uglavnom kao posledica nekog negativnog komentara. Ali ovde se radi o nečemu mnogo dubljem nego što je samo držanje dijete. Interesantno je da u početku ne retko postoji socijalna podrška za držanje dijete. Zato i nije teško da se shvati zašto adolescentkinja koja se bori sa izraženim osećanjima nesigurnosti i nemoći, može da prihvati ideju da će vitkija linija povećati njenu vrednost. Bolest im daje novi, poseban identitet, anoreksični identitet.

Anoreksija počinje tako što devojka postepeno izbacuje hranu koja goji, u prvom redu slatkiše i hleb, a ubrzo i drugu hranu, onda smanjuje količinu obroka, preskače obroke, posebno večeru a neretko i ručak, izbegava da jede sa porodicom uz obazloženje da je jela u školi ili gradu a i kada jede kod kuće uglavnom jede posebno izdvojena od ostalih ukućana. Obedima obično prethodi svađa, žali se da su joj porcije prevelike, žali se na muku, nadutost stomaka posle jela, masnu hranu. Obroci traju po sat, dva, hranu deli na sitne komadiće, premešta je po tanjiru i koristi svaku priliku da je baci u kantu za otpatke, u svoje džepove, grebe namaz noktima s hleba i sl., a sa druge strane, ove devojke skupljaju recepte, ne retko spremaju hranu, posebno kolače i teraju druge ukućane da jedu, a da one same ni ne probaju. Često dolazi do toga da se braća i sestre ugoje jer ih ucenjuju da jedu hranu koje su pripremile. U isto vreme se bave iscrpljujućim fizičkim aktivnostima, pešače i po nekoliko kilometara, rade iscrpljujuće fizičke vežbe (jedna pacijentkinja pre svakog obroka radi po 500 trbušnjaka), teške kućne poslove, uče ili gledaju TV stojeći. Kako bolest napreduje sve više se ispoljavaju posledice efekata gladovanja i to preokupacija hranom, neuobičajene navike u ishrani, žvakanje žvaka, povećana potrošnja kafe, začina, čaj.

Kako bolest napreduje dolazi do ispoljavanja brojnih simptoma:

emocionalne promene u smislu depresije, anksioznosti, iritabilnosti, besa, labilnosti,

psihotične epizode, promene ličnosti, socijalno povlačenje,

kognitivne promene-smanjena koncentracija, oslabljeno prosuđivanje, apatija,

fizičke promene-slabost, stomačni poremećaji, povećana osetljivost na buku, snižena telesna temperatura, parestezije, otoci, suva koža, gubitak kose, lanugo.

Po pravilu ove devojke su najblje učenice, poslušne, savesne i po prvi put zapravo prave probleme roditeljima time što ne žele da jedu. To su deca u koju se najviše investira, ali pred koju se postavljaju visoki zahtevi i rigidna kontrola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *